Jak rozpoznać i leczyć anemię

przez | 29 marca 2019

Anemia to zagrożenie przede wszystkim dla kobiet. Choć organizm całkiem nieźle potrafi sobie radzić z niedotlenieniem organizmu i niskim poziomem hemoglobiny, jaki wiążę się z niedoborem żelaza, to jednak długotrwała anemia bywa niebezpieczna dla zdrowia.

Jest wiele przyczyn anemii,ale najpopularniejsza wynika z niedoboru żelaza w diecie, wypłukiwanego dodatkowo przez spożywaną kawę, czarną herbatę albo alkohol.

Jak rozpoznać anemię?

O anemię możesz podejrzewać się, jeśli:

  • masz obfite miesiączki,
  • jesteś w okresie zwiększonego zapotrzebowania na żelazo: karmienie piersią, ciąża, okres wzmożonego wysiłku lub stresu,
  • masz niedoborową dietę (niezbilansowana dieta wegetariańska, tradycyjna lub odchudzająca),
  • czujesz się osłabiony/a,
  • masz kłopoty z koncentracją,
  • masz nadmiernie bladą skórą,
  • odczuwasz duszność po posiłku,
  • masz zajady w kącikach ust, a skóra jest wysuszona,
  • włosy i paznokcie są nadmiernie łamliwe, na paznokciach są specyficzne bruzdy.

Nie wszystkie objawy muszą wystąpić jednocześnie, niemniej wraz z pogłębiająca się anemią większość dolegliwości będzie się nasilać. Aby potwierdzić anemię należy wykonać badania krwi pod kątem poziomu hemoglobiny w ramach podstawowej morfologii krwi. Dokładniejsze dane przynosi badanie poziomu żelaza w krwi.

Jak leczyć anemię?

Anemię, wynikającą z braku żelaza, leczy się przede wszystkim za pomocą suplementacji. Co prawda w aptekach dostać można środki bez recepty, jednak jeśli już zdiagnozowano u nas taki problem – lekarz raczej przepisze nam preparaty na receptę. Mają one większą dawkę żelaza.

Nie jest to jednak wszystko, co możemy zrobić, aby poprawić swój stan zdrowia. Oto zbiór rad, dzięki którym szybciej zwalczymy nieprzyjemne dolegliwości, wiążące się z anemią:

  • po wzięciu tabletki z żelazem (większość preparatów na receptę spożywa się na czczo) zjedz coś bogatego w witaminę C i kwas foliowy (jabłko albo inny owoc, sok owocowy, surówkę warzywną),
  • ogranicz spożycie kawy, herbaty i alkoholu, najlepiej zachowaj minimum dwugodzinną przerwę po wzięciu tabletki, ponieważ zawarte w kawie i herbacie taniny utrudniają wiązanie żelaza),
  • nie przerywaj kuracji zbyt szybko – potrzeba kilka miesięcy, aby organizm uzupełnił braki i nasycił się odpowiednio, inaczej dolegliwości powrócą,
  • zadbaj o naturalne źródła żelaza w diecie: szpinak, jarmuż, kaszę jaglana i gryczaną, tofu, fasolę, ciecierzycę, natkę pietruszki. Należy jednak uważać na odzwierzęce źródła: wątróbkę oraz owoce morza. Choć zawierają bardzo dużo żelaza, to jednak organizm pobiera z nich wszystkie dostępne składniki, co może doprowadzić do chwilowego przedawkowania.
  • preparaty z żelaza mogą wiązać się z nieprzyjemnościami żołądkowymi: problemami z wypróżnianiem, bólami brzucha, czarnymi stolcami. Należy zawsze spożywać tabletki na czczo, zachowując minimum 30 minut przerwy od posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *